sunnuntai 6. tammikuuta 2008

2. luku, jossa Strömsrtömillä on treffit liinavaatekomerossa

Suomen paras, komein ja uutterin kirurgi Sulo Strömström oli juuri saanut päätökseen vaikean ja useita tunteja vaatineen oikean jalan amputoinnin. Jalka oli nyt matkalla patologi Otto von Humuksen paljon kannatelleelle obduktiopöydälle. Aika näyttäisi, löytyisikö jalasta luusyöpä, vai oliko kirurgi Srömström hikoillut jälleen turhaan leikkaussalissa luusahoineen.

Von Humus natusteli keltaisilla hampaillaan paksua maksamakkaravoileipää kun sairaalan lähetti läiskäisi verisen jalan pöydälle.

- Srömströmillä on ollut taas kiire, pudisteli von Humus päätään huolestuneena, mutta ymärtäväisenä tutkaillessaan koipea. Verta valui valtoimenaan. Hmm, mielenkiintoista.

Sillä aikaa kirurgi Strömström oli jo ehtinyt lääkäreiden taukohuoneeseen jossa istui peilin edessä kohottelemassa kulmakarvojaan. Hän katsoi tummia, kiiltäviä, ohimoilta tyylikkäästi harmaantuneita hiuksiaan ja pohti häntä jo pitkään askarruttanutta ongelmaa: Värjätäkö vai ei värjätä? Siinäpä vasta onkin pulma, Sulo huokaisi.

Toisaalta hamaantuneet ohimot olivat charmikkaat, toisaalta ne vanhensivat. Värjätäkö, vai ei värjätä? Kirurgi parka.

Strömström vilkaisi ranteessaan kiiltelevää kultaista Rolexiaan.

- Pahus, jo kolme, hän kivahti ja riensi kiireesti huljauttamaan peniksensä taukohuoneen wc:n lavuaarissa ja ryntäsi kiireisesti, mutta päättäväisen arvokkaasti toisen kerroksen käytävän liinavaatekomeroon, jossa terhakaan hellä sairaanhoito-oppilas Sievänen jo malttamattomana odotti.

He huokasivat: - Rakas, kuin yhteisestä suusta ja syleilivät kiihkeästi.
Hellästi, mutta päättäväisesti komea kirurgi otti neiti Sievästä niskasta kiinni ja painoi hänen päänsä sykkivän solakan elimensä eteen, jonka oli hetkeä aiemmin vapauttanut suloisesta piinastaan, silkkisistä boksereista, jotka hän oli ostanut opintomatkalta Pariisista. Ah seine, ah Amanda!

- Me emme voi hukata aikaa, hän mumisi ja kiihdytti tahtia valkotakkisen neidin imevässä ja ymmärtäväisessä suussa.

- Aah aah aargh, Strömström karjui purkautuessaan Sieväsen kuumaan, kiihkeään ja punahuuliseen suuhun,- sinä se sitten osaat, Marja, hän kehui napittaessaan housujaan.

- Marja! Neiti Sievänen kiljaisi,- minun nimeni on Klaara. Senkin peto!

Hoitajaharjoittelija juoksi nyyhkien liinavaatekomerosta ja jätti kaikkien hoitajien ihaileman ja kollegoidensa kadehtiman kirurgin aukomaan suutaan hämmentyneenä ja sanattomana.

Kirurgimme tuumi ensin juosta hoitajaharjoittelija Sieväsen kiinni ja selittää erehdys tavalla tai toisella, mutta hetken pohdittuaan hän kohautti olkapäitään ja totesi, että meressä oli toki muitakin kaloja. Sellainen purjehtikin kuin parahiksi hänen ohitseen valkoiseen takkiin ahtautuneena.

- Odottakaa neiti! Strömström huusi ja kiiruhti herkullisesti keikkuvan takapuolen perään, - oletteko uusi täällä? Saanko esitellä itseni, olen kirurgi Ström....

Samalla ohimoiltaan charmantisti harmaantunut kirurgi riisui kiihkeän päättäväisesti katseellaan pahaa aavistamatonta nuorta naista, joka painoi kauniit kauriinsilmänsä kainosti vastavahattuun käytävänlattiaan.

Sillä välin Otto von Humus oli pilkkonut maanalaisessa työhuoneessaan amputoidun jalan tunnistamattomaksi sörsseliksi löytämättä siitä sen paremmin luusyöpää kuin sääriluutakaan. Hän olisi tarvinnut kipeästi sääriluun anatomian opiskelijoille luu luulta keräämälleen rangolle, joka miltei valmiina kummitteli patologian osaston WC:ssa. Poliisikoulusta tullut vierailijaryhmä oli pelästynyt sitä pahankerran, kolme opiskelijaa oli pyörtynyt ja toinnuttuaan vaihtanut alaa. Yksi keräsi astioita sairaalan kahviossa palkattomana harjoittelijana.

- Olkoon, jo rauhoittunut patologi puuskahti,- kuka tuollaisesta sotkusta selvän ottaisi? Täytyy napata sääriluu seuraavasta raadosta. Ai niin, se hemmetin luusyöpä. Laittaisiko, että oli, vai että ei? Hmm. Laitetaan, että oli, hän tuumasi ja pohti samalla, että kirurgi jäi tästä hänelle yhden velkaa. Hän hymyili keltaisilla hampaillaan ja otti esille maksamakkaravoileivän jämät.

Von Humuksen musta kissa natusti nurkassa muristen veristä lihanpalaa.

Lääkärien taukohuoneessa oli sankka savu. Ylilääkäri Julius Dementus oli heittänyt palavan sikarin paperiroskikseen.

- Missä on vaahtosammutin? Julius karjui hillittömästi yskien.

- No, mutta hyvänen aika, se vietiin lastenosastolle rahoittajien viime kierroksen aikana, lastenlääkäri Imelda Maitorupi selvitti huokaisten,- tässä nyt montaa sammutinta hankkimaan. Tälläisinä aikoina kun sairaalan budjetista saa niukin naukin edes nipistettyä säällisen työsuhdemersun.

Ylilääkäri Julius Dementus tempaisi pöydältä Imeldan kahvimukin ja tyhjensi sen palavaan roskikseen. Se hulmahti liekkeihin kuin bensiinitankki.

- Ei sitä, Imelda ehti rääkäistä ennen kuin pyörtyi.

Julius säntäili huoneessa ympyrää ja huuteli sekavia määräyksiä muille lääkäreille hätätilanteen selvittämiseksi kun huoneeseen astui kirurgi Strömström ja otti tilanteen päättäväisesti, mutta hellästi haltuunsa.

- Virvoittakaa tohtori Maitorupi, pysäyttäkää Dementus ja avatkaa ikkuna. Minä tukahdutan tulen.

Kirurgi riisui työtakkinsa ja heitti sen roskakorin päälle. Räjähdystä seuranneessa paniikissa säästyttiin uhreilta, ainoastaan Imelda Maitoruven peruukki katosi. Sekin löytyi myöhemmin Luonnontieteellisestä museosta, jonne se oli lähetetty läheiseltä koululta pahoin palaneena, mukanaan paperilappu, jossa luki tikkukirjaimin, " joku nisäkäs?".

Värjääkö loistava kirurgimme harmaantuvat hiuksensa? Saako von Humus koskaan luurankoaan koottua? Ostaako Maitorupi uuden peruukin, vai kulkeeko pälvikaljussaan pelästyttelemässä lapsia osastollaan?

Pakinaperjantaissa oli kuvahaaste.

2 kommenttia:

isopeikko kirjoitti...

Melkein ku pätmän

Hansu kirjoitti...

Actionia sairaalassa!